Tips en inspiratie


 Op deze pagina vind je blogs, nieuws en tips.

 

Onderzoek van Juriena de Vries: Regelmatig hardlopen heeft gunstige invloed op burn-out klachten

Juriena de Vries, arbeids- en organisatiepsycholoog onderzocht de effecten van hardlooptherapie bij werknemers met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten en bij studenten met studie-stress. Ze promoveerde op 2 oktober 2017 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend werknemers (gemiddeld 45 jaar) en studenten (gemiddeld 20 jaar) mee. Voor haar onderzoek liet ze mensen, die al langere tijd kampten met vermoeidheidsklachten door werk- of studiedruk, 6 weken lang een hardlooptherapie van 3 uur per week volgen. Het tempo en schema werden heel langzaam opgebouwd en het lopen ging in een rustig tempo. Wat bleek? Bijna driekwart had baat bij de hardlooptherapie. Zij waren minder vermoeid, sliepen beter en maakten minder fouten bij inspannende cognitieve taken zoals het herkennen van reeksen. Van de driekwart knapte de helft zoveel op dat hun vermoeidheidsklachten waren verdwenen. De rest voelde zich nog wel moe, maar minder dan voorheen. 

Wat geeft nu precies die positieve effecten? 

Volgens Juriena, neem je met hardlopen letterlijk even afstand van je problemen. De zekere mate van intensiteit maakt je hoofd leeg. Doordat je conditie verbetert, neemt je zelfvertrouwen toe en kosten fysieke en mentale inspanning ook minder moeite. Hardlopen is toegankelijk en heeft in vergelijking met medicijnen geen bijwerkingen, behalve dat het blessuregevoelig kan zijn. 

 

 'You can’t run away your problems, but you can run your problems away'


Beweegnorm van de gezondheidsraad: meer bewegen en vooral de spieren trainen

In 2017 heeft de gezondheidsraad de beweegnorm aangepast. In de nieuwe richtlijn spreekt de Gezondheidsraad niet meer van een beweegadvies per dag, maar een advies per week, verspreid over verschillende dagen. En ook is krachttraining toegevoegd aan het advies.

 

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

 

De inschatting is dat meer dan de helft van de bevolking de richtlijn niet haalt. 45 procent van de bevolking voldoet aan de nieuwe richtlijn. Het percentage ligt het hoogst voor de groep 4- tot en met 11-jarigen (55 procent) en het laagst voor de groep 12- tot en met 17-jarigen (28 procent). Bij de groep 18-plus ligt het percentage op 44 procent.